ROAD TO ARAFAH #QURANHOUR SAJI ILMU DAN PANDUAN HAJI KE ARAH HAMBA BERTAKWA

Road to Arafah #QuranHour bermula 15 Jun 2023.

Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) mengajak semua jemaah haji, bakal haji, dan alumni untuk mengikuti program Road to Arafah #QuranHour secara atas talian di platform Facebook World Quran Hour dan Sinar Islam Plus pada 9 pagi setiap hari bermula 15 Jun 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif WUIF, Marhaini Yusoff berkata, Road to Arafah #QuranHour merupakan siri pengisian ilmu ibadah haji dalam menuju Arafah #QuranHour ke-8 yang diadakan di Padang Arafah, Makkah pada 9 Zulhijah 1444H bersamaan 27 Jun 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif. Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, Marhaini Yusoff

Pada tahun ini, program berinteraksi bersama al-Quran melalui baca, faham dan amal membawa tema “Syukur membina takwa” dengan berpandukan Surah Al-Insan dan Surah Al-Hajj. Arafah #QuranHour diadakan sempena perhimpunan terbesar umat Islam di Padang Arafah pada hari tersebut.

Pada 2016, WUIF menghantar wakil untuk melaksanakan Arafah #QuranHour dengan kerjasama pihak Tabung Haji dan Menteri Agama. Tahun berikutnya, pihak penganjur bekerjasama dengan beberapa operator haji untuk mengadakan program tersebut di sana.

Tahun ini, WUIF dengan sokongan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar dan kerjasama pihak Tabung Haji mengadakan program berinteraksi dengan al-Quran pada hari Wukuf.

Program Arafah #QuranHour akan bersiaran secara langsung di Padang Arafah pada pukul 9 pagi (waktu Malaysia) dan siaran ulangan pada 5.30 petang pada 9 Zulhijah 1444H bersamaan 28 Jun 2023 di platform digital World #QuranHour, Sinar Harian dan Sinar Islam Plus.

WUIF juga menguar-uarkan kepada 30 negara yang pernah menyertai World #QuranHour 1444H untuk melaksanakan program tersebut di khemah mengikut negara masing-masing.

Ada kalangan Sahabah al-Quran yang turut sama mengusahakan untuk membina rangkaian di luar negara bagi menggerakkan kempen berinteraksi bersama al-Quran.

Menunaikan haji menjadi cita-cita setiap Mukmin. – Gambar hiasan

“Pengajaran dan pendidikan haji sangat luar biasa. Pada Hari Arafah, ia memberi peringatan dalam misi Surah Al-Insan iaitu Memanusiakan Manusia dan momentum untuk membina semula kerangka fikir dan sistem operasi diri dalam kalangan para jemaah di seluruh dunia

“Kita semua ingin mencapai haji mabrur. Oleh itu, Road to Arafah #QuranHour memberi perkongsian ilmu kepada bakal dan alumni haji sebagai persiapan mental dan spiritual supaya mereka ada bercita-cita untuk menjadi orang lebih baik.”

Tambah beliau, Surah Al-Insan mempunyai 11 karakter al-Abrar iaitu amana, takwa, infak, ikhlas, berorientasikan akhirat, teguh, sabar, kawalan diri, taat, bina jiwa dan syukur. Dengan memupukkan ciri-ciri al-abrar dalam didikan haji tahun ini, kita berharap para jemaah haji dan alumni menjadi ejen perubahan dalam negara

Al-Abrar dan mabrur daripada asal perkataan al-birru yang bermaksud kebaikan dalam ketaatan. Karakter al-Abrar dikaitkan Surah Al-Haj dengan harapan agar duyufurrahman menjadi orang al-Abrar dan mendapat haji mabrur (diterima).

Para jemaah haji, bakal haji dan alumni haji dialu-alukan bersama pihak Tabung Haji atau agensi swasta (secara individu atau berkumpulan) untuk menyertai Arafah #QuranHour dengan mendaftarkan penyertaan di hotspot https://bit.ly/HOTSPOTAQH

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan bahan Arafah #QuranHour 1444H, sila klik di https://bit.ly/AQH2023

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.