MURAH REZEKI HASIL BERINFAK KERANA ALLAH TAALA

KISAH MYQT0006

Saya menghidap pelbagai komplikasi sejak sekolah. Ketika kawan-kawan lain seronok bermain di padang, saya hanya mampu melihat dari tepi padang. Saya hanya tumpang keseronokan mereka, tapi tak boleh gelak lebih-lebih, boleh sesak nafas.

Alhamdulillah, ALLAH masih memberikan peluang untuk hidup berumah tangga, walaupun saya tidak dapat melahirkankan zuriat akibat komplikasi yang dihadapi.

Saya pernah bekerja, tapi terpaksa berhenti kerana penyakit yang dihadapi yang memerlukan saya berulang-alik ke hospital. Suami juga tinggalkan saya begitu saja tanpa sebarang berita, mungkin kerana dia tak larat nak menjaga dan melayan karenah saya.

Alhamdulillah, saya masih mempunyai adik-beradik dan ramai kawan yang banyak membantu.

Doa saya saban hari, “Ya ALLAH, jika inilah ketentuan-Mu, aku reda. Datangkanlah sahabat yang dapat memberi sokongan dan membantu aku untuk terus bertahan.

Saya yakin jika kita sering berkongsi rezeki walaupun dengan seekor kucing, urusan kita akan dipermudahkan. Itulah yang saya rasai selama ini.

 

Alhamdulillah, ALLAH menjawab doa saya. Salah seorang rakan yang aktif dalam sebuah NGO mengajak saya membantunya promosikan pelbagai program wakaf terutama di luar negara. Katanya, saya cuma perlu sebarkan dan kongsi kempennya menggunakan aplikasi WhatsApp dan facebook.

Inilah ketentuan ALLAH memberi ruang untuk saya mendapat pendapatan cukup untuk diri sendiri.

Walaupun saya bantu promosi wakaf-wakaf lain, saya tertarik apabila temui Wakaf al-Quran ini.

Alhamdulillah, saya sudah mewakafkan beberapa naskhah al-Quran. Semoga sumbangan yang tak seberapa ini mendapat ganjaran dari-Nya.

Saya bersyukur ALLAH masih memberi peluang berinfak dan berwakaf walaupun saya sendiri menerima bantuan kawan-kawan.

ZN
Perak

*************************************

P/S: Jika ada berminat untuk berkongsi kisah inspirasi berwakaf dan mencari keredaan ALLAH, boleh emelkan nukilan anda kepada sahabahalquran@gmail.com WhatsApp nukilan anda di 019 380 3635.

Misi MENGQURANKAN BANGSA, MENGIKHLASKAN UMMAH

#WakafQuran
#QuranCorner
#TroliIbadah

 

 

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.