SFC 1: UJIAN WARGA EMAS JAGA ANAK ISTIMEWA

PANDEMIK Covid-19 yang sudah menular lebih setahun dalam negara, sememangnya memberi kesan kepada semua pihak terutamanya golongan berpendapatan rendah serta ibu tunggal.

Begitu juga, antara yang terkesan ialah Rokiah Othman, 72, dari Puchong Selangor. Beliau menjaga dan tinggal bersama 5 orang anak lelaki termasuk anak kurang upaya. Tiga daripada lima orang adalah anak kurang upaya dan dua lagi adalah anak arwah adiknya.

Beliau berkongsi cerita di program Soul Fitness Clinic pada 26 Julai 2021. Program menyantuni golongan yang terkesan akibat pandemik Covid-19 ini memberi sokongan berbentuk kerohanian dengan bertadabbur ayat al-Quran sebagai panduan dan sumbangan RM200 kepada pemanggil. Sumbangan tersebut datang daripada orang ramai melalui Tabung Gerakan al-Quran yang diuar-uarkan dalam program My #QuranTime di TV AlHijrah.

Rokiah berkata, disebabkan masalah kewangan pada 2018, beliau terpaksa memulangkan dua anak saudara kepada pihak pusat kebajikan. Beliau kini tinggal bersama tiga orang anak kurang upaya yang dijaga sejak kecil. Arwah suami beliau sebagai askar meninggal dunia semasa menjalankan tugas, sekali gus menyebabkan dia sekeluarga hilang tempat bergantung.

“Suami saya telah meninggal dunia dan saya menerima bayaran bulanan pencen sebanyak RM700, bantuan asnaf RM500 dan bantuan anak kurang upaya sebanyak RM250. Ini sahaja pendapatan yang saya terima sepanjang hidup saya.

“Memandangkan saya telah berusia dan tidak mempunyai apa-apa pekerjaan bagi menampung kehidupan seharian.”

Menurutnya lagi, seorang daripada anaknya mempunyai sakit jantung yang memerlukan pembedahan sebanyak empat kali. Dua saluran jantung tersumbat dan terpaksa meminjam RM3,000 dari jiran bagi memenuhi keperluan tersebut.

“Saya sudah membayar RM2,000 dan hanya tinggal lagi RM1,000 sahaja yang masih saya belum bayar”.

Apapun bagi Rokiah, ujian yang dihadapinya ini baginya satu peluang kepadanya untuk lebih mendekatkan diri dengan Allah SWT.

“Pada Allah SWT sahaja saya dapat menangis dan berdoa pada Allah SWT supaya memberi kekuatan pada diri saya dan juga saya tidak lupa untuk berdoa pada kaum muslimin dan muslimat kerana telah banyak membantu kami sekeluarga” katanya.

Tidak dinafikan, walaupun mendapat bantuan kewangan namun masih tidak mencukupi bagi  mereka sekeluarga.

Kepada anda yang ingin menyumbang kepada Rokiah Othman, boleh salurkan ke nombor akaun Bank Rakyat 220641052554.

Semoga sumbangan kita ini dapat meringankan kelangsungan kehidupan harian mereka sekeluarga.

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.