TUNAIKAN AMALAN ARWAH ANAK YANG SUKA BERWAKAF

KISAH MYQT0011

Wakaf al-Quran sangat dekat arwah anak saya. Setiap kali ada peluang berwakaf, dia ambil bahagian tersebut. Dia rajin mengirim duit untuk saya beli al-Quran wakaf apabila saya mengerjakan umrah.

My#QuranTime yang memaparkan poster Wakaf al-Quran untuk Ummah di TV AlHijrah menggamit kenangan kepada arwah anak saya yang suka berwakaf.

Di sini, saya mengambil kesempatan untuk menunaikan hajat anak saya untuk menyumbangkan Wakaf Al-Quran untuk Ummah. Apa yang membuatkan saya tersentuh dengan pemergian anak saya apabila dia meninggal dunia pada 10 Ramadan terakhir pada tahun ini.

Pemergiannya tanpa disangka. Lelaki yang berusia 35 tahun ini memang anak yang baik dan soleh. Saya tidak menyangka kepulangannya untuk bersama keluarga merupakan hasrat yang terakhir.

Sebelum ini dia sangat sibuk dengan kerja di luar kawasan, menyebabkan dia lebih senang anak dan isterinya tinggal dengan kami. Namun kepulangan anak saya kali ini agak berbeza. Dia mengadu kurang sihat. Sekejap demam sekejap sihat. Setelah berulang kali saya memintanya ke hospital. Akhirnya permintaan saya ditunaikan.

Tanpa diduga, dia sebenarnya mengalami barah hati tahap keempat, setelah mendapat pengesahan daripada doktor. Seperti langit runtuh apabila mendapat berita tersebut.

Dalam tempoh kurang dua minggu, anak saya telah menyahut panggilan Ilahi. Pemergiannya turut memberi kesan kepada orang lain dan rakan-rakannya. Dari situ, baru saya dapat tahu melalui rakan-rakannya mengenai anak saya yang suka menolong orang, menderma dan membantu orang yang susah.

Saya berdoa kepada Allah agar mencucuri rahmat ke atas roh arwah anak saya. Saya juga berharap pembaca kisah ini turut mendoakan arwah anak saya mendapat ganjaran mulia di sisi Allah SWT, serta anak dan isteri arwah diberi perlindungan Allah SWT. Amin

Daripada
Puan Ros
Kuala Lumpur

*Gambar hiasan

—————————————————————————————————————————————————————————–

P/S: Jika ada berminat untuk berkongsi kisah inspirasi berwakaf dan mencari keredaan ALLAH, boleh emelkan nukilan anda kepada [email protected] dan WhatsApp nukilan anda di 019 380 3635.

Misi MENGQURANKAN BANGSA, MENGIKHLASKAN UMMAH

#WakafQuran

#QuranCorner

#TroliIbadah

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.