229 MURID SKDD1 MANFAATKAN ILMU URUS EMOSI DAN MASA DI SOUL FITNESS FOR CHILDREN

OLEH: MUHAMMAD AHMAD FADZIL

Pada 18 September 2021 bersamaan dengan 11 Safar 1443H, TickTalk TV dan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) dengan kerjasama Sekolah Kebangsaan Damansara Damai 1 (SKDD1) telah menganjurkan Soul Fitness For Children yang bermula pada jam 9.00 hingga 11.30 pagi.

Program ini diadakan sempena Pertandingan Bulan Kemerdekaan SKDD1. Seramai 229 murid Tahun 1 hingga 6, daripada pelbagai kaum menyertai program yang julung kali diadakan ini.

Program Soul Fitness For Children merupakan inisiatif daripada pihak Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG) SKDD1 untuk membantu murid. Golongan tersebut dilihat mengalami isu ‘learning burnout’ atau hilang motivasi untuk belajar berikutan sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang diikuti ketika ini.

Lebih menyayat hati apabila terdapat kalangan murid yang sedang berduka kerana kehilangan ibu bapa akibat COVID-19. Ini sekali gus menyebabkan mereka mengalami pelbagai gangguan emosi.

Dalam program tersebut, Perunding Motivasi Aura Imtiyaz, Ustazah Hanisah Afandi memberi bimbingan kepada murid-murid dalam pengurusan emosi dan masa secara efektif, dengan berpandukan Surah ad-Dhuha.

Program tersebut turut menyajikan terapi seni sebagai cara untuk meluahkan emosi murid-murid dengan betul. Terapi ini dikendalikan oleh Dr Rafidah Kastawi yang merupakan Kaunselor Bertauliah dalam bidang terapi seni.

Yang Dipertua PIBG SKDD1, Encik Mohd Ramzan Yusoff, berkata pertandingan sempena Hari Merdeka dan program Soul Fitness For Children ini datangnya daripada idea PIBG SKDD 1.

“Pihak sekolah gembira melihat respons murid yang sangat seronok serta aktif semasa sesi Soul Fitness For Children ini.

“Saya berharap akan ada program susulan selepas ini. Saya percaya program sebegini sangat memberikan manfaat kepada murid-murid SKDD1,” katanya.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Soul Fitness, sila layari Facebook dan YouTube TickTalkTV. Sekiranya ada sekolah yang berminat untuk menganjurkan program bersama, boleh hubungi Muhammad (+6011-11828208),http://wa.me/601111828208 dan Syafira (+6019-4241780), http://wa.me/60194241780

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.