KESUCIAN SITI MARYAM RA: ALLAH SWT ANGKAT MARTABAT WANITA

Surah Maryam mengabadikan wanita bernama Maryam binti Imran di dalam al-Quran. Beliau mempunyai pendirian yang kukuh untuk mempertahan iman dan kesucian dirinya.

Kisah Maryam turut dinukilkan dalam Surah Ali ‘Imran mengenai ibunya yang berhajat untuk menyerahkan anak yang masih dalam kandungan untuk berkhidmat kepada ALLAH SWT.

ALLAH SWT berfirman: “Ingatlah ketika isteri Imran berkata, “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku bernazar kepada-Mu, kandunganku (kelak) menjadi hamba yangmengabdikan diri (kepada-Mu), maka terimalah (nazarku). Sesungguhnya, Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah Ali ‘Imran: 35)

Untuk mengambil intipati kisah Maryam, Penasihat Modul Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Ustaz Mohd Harfiz Hamzah mengupas lebih lanjut dalam Sesi Tadabbur Surah Maryam pada Women #QuranHour: Wanita Inspirasi Negara.

Program tersebut diadakan sempena Konvensyen Hawa 2019, anjuran oleh Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Sesi 2018/19 dengan kerjasama Rumah Ngaji Negeri Sembilan di USIM, 11 Oktober lalu.

Menurut Mohd Harfiz, Surah Maryam mengandungi pelbagai tema dan intipati yang boleh dijadikan panduan kepada kita. Sempena program berinteraksi dengan al-Quran bertemakan kewanitaan ini, beliau memfokuskan Surah Maryam ayat 16 – hingga 32 untuk ditadabbur mengenai warisan agama kepada generasi seterusnya.

Ustaz Mohd Harfiz
 1. Kekuatan seorang wanita (ayat 16 – 20)

Maryam keluar dari kampung untuk beruzlah. Tiba-tiba Malaikat Jibril AS yang berupa seorang lelaki yang sempurna rupa bentuknya datang untuk menyampaikan berita kepada Maryam mengenai anugerah zuriat yang suci.

Beliau segera bermohon perlindungan kepada ALLAH daripada perbuatan lelaki jahat dan mengharapkan lelaki di hadapannya ialah hamba ALLAH bertakwa. Menjadi kejutan kepada Maryam apabila menerima berita tersebut, sedangkan beliau tidak pernah disentuh oleh lelaki dan bukan penzina.

Mohd Harfiz bersama qari Surah Maryam, Pelajar USIM, Muhammad Afiq Aiman Roslee.

Mohd Harfiz berkata, pengajaran daripada kisah Maryam tersebut menunjukkan ALLAH SWT mengangkat martabat wanita yang mempunyai pendirian kukuh dalam menjaga kehormatan diri. Ini bukan perkara mudah kerana wanita perlu membina prinsip tersebut.

“Panduan membina prinsip tersebut adalah kita perlu bersungguh-sungguh untuk mengukuhkan sebuah warisan dengan menjaga diri dengan baik secara dalaman dan luaran.

“Kita berharap bukan sekadar menjaga diri, malah negara dan dunia terhadap penjagaan hak wanita.”

 1. Di bawah penjagaan ALLAH SWT (ayat 24 – 26)

Maryam menjadi contoh wanita yang menerima ujian amat besar. Ketika melahirkan anak, beliau ditenangkan dengan adanya sungai yang mengalir di bawahnya. Beliau yang masih lemah perlu menggoncangkan pohon tersebut untuk mendapatkan tamar yang masak.

Mohd Harfiz berkata, kita hendaklah bermohon kepada ALLAH SWT agar sentiasa berada di bawah radar (penjagaan) ALLAH SWT. Mendapat keistimewaan di sisi ALLAH bukan bermakna kita hanya goyang kaki. Oleh itu, kita perlu berusaha untuk mendekatkan diri kepada ALLAH SWT.

“Hari ini kita diuji dengan anak untuk memastikan pewaris seterusnya dapat mewarisi agama. Ini melibatkan institusi kekeluargaan. Dari rumah, kita pastikan dapat melahirkan anak yang mampu mewarisi agama.

“Dalam menghadapi cabaran tersebut, kita bermohon kepada ALLAH SWT, “Ya ALLAH, kami mahu di bawah radar Mu ya ALLAH.” Dengan kebergantungkan kepada ALLAH, insya-ALLAH, kita mendapat pelbagai bantuan daripada Tuhan yang Maha Berkuasa,” katanya.

 1. Hadapi persepsi dunia (ayat 27 -29)

Tidak mudah bagi Maryam yang tidak pernah disentuh lelaki dan berasal dari keluarga yang dipandang tinggi untuk diterima masyarakat ketika kembali bersama seorang bayi, Isa AS. Namun keberanian Maryam untuk berhadapan apa jua pandangan masyarakat, menunjukkan kebijaksanaan beliau menangani krisis.

Mohd Harfiz berkata, Maryam tidak menjawab pertanyaan kaumnya. Dia menunjukkan kepada bayi untuk menjawab dengan izin ALLAH SWT. Inilah mukjizat Nabi Isa AS.

“Ini menunjukkan sebagai wanita yang ada prinsip dan berjiwa besar mampu mengurus krisis dalam kehidupan diri, keluarga dan masyarakat.”

 1. Anak anugerah ALLAH SWT (ayat 30 -34)

ALLAH SWT berfirman: “Dia (Isa) berkata, “Sesungguhnya aku hamba ALLAH. Dia memberiku Kitab (Injil) dan Dia menjadikan aku nabi. Dan Dia menjadikan aku seorang yang diberkati di mana sahaja aku berada, dan Dia memerintahkan kepada ku mendirikan solat dan menunaikan zakat selama aku hidup,” (Surah Maryam: 30-31)

Mohd Harfiz berkata, anak merupakan anugerah besar daripada ALLAH. Kita mungkin berasa susah menghadapi karenah anak. Namun anak adalah amanah ALLAH untuk kita mendidiknya bersungguh-sungguh untuk ke syurga. Jika rasa susah, berdoalah semoga ALLAH membantu kita sentiasa di dalam radar-Nya.

Surah Luqman memberi panduan untuk melahirkan anak yang mempunyai roh Islam dan dapat mewarisi agama. Antara ciri-ciri anak yang diharapkan adalah mengakui dirinya sebagai hamba ALLAH dan melaksanakan dalam konteks kehambaan berpandukan al-Quran dan Sunnah; menjaga solat dan menjaga hubungan dengan ALLAH; mempunyai mentalilti suka membantu orang lain dengan berzakat; dan berbuat baik dengan kedua ibu bapa.

 1. Diberkati ALLAH SWT

Nabi Isa diberi kehidupan yang diberkati ALLAH. Berkat bermaksud kebaikan yang senstiasa bertambah. Kita perlu berusaha untuk melahirkan generasi yang barakah. Untuk mendapat keberkatan, baca dan tadabbur ayat al-Quran sebagai panduan hidup kita.

ALLAH SWT berfirman: “Kitab al-Quran yang Kami turunkan kepadamu penuh dengan keberkatan agar mereka menghayati ayat-ayatnya dan agar orang-orang yang berakal sihat mendapat pengajaran.” (Surah Sad: 29)

Women #QuranHour @ USIM dirasmikan oleh isteri Menteri Besar Negeri Sembilan merangkap Yang Dipertua Bakriyah Negeri Sembilan, Datin Seri Wan Hasni Wan Yusof. Turut hadir, Pengarah Pusat Libatsama Masyarakat dan Jaringan Industri Usim, Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar; Pengerusi Perkim Seremban merangkap Penyelaras Rumah Ngaji Negeri Sembilan, Gharizah Hashim dan Timbalan Pengarah Kompleks Islam Tuanku Mukhriz Usim, Dr Norzulaili Mohd Ghazali, Ketua Pegawai Operasi WUIF, Maslinda Md Esak.

Wan Hasni (duduk, tengah) bersama tetamu dan pelajar USIM yang menyertai Women #QuranHour sempena Konvenysen Hawa 2019.

Program tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada belia wanita Islam mengenai persiapan dalam menghadapi cabaran globalisasi Abad ke 21, selaras dengan aspek yang digagaskan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Selain itu, ia menyediakan keperluan tenaga pakar profesional yang mempunyai ilmu agama secukupnya dalam pelbagai bidang dan berfungsi kepada keluarga, masyarakat dan negara.

 

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.