SFC 28, 29 & 30: HAMPIR DIHALAU DARI RUMAH SEWA AKIBAT BAYARAN TERTUNGGAK

oleh: AMIRAH AUNI BINTI ALIMAR SHIDI

“Saya sekeluarga hampir dihalau oleh tuan rumah kerana tidak dapat membayar tunggakan rumah sewa,”begitulah luahan pemanggil Soul Fitness Clinic Episiod 11, Siti Aishah Musa dari Kota Bharu, Kelantan.

Keluarga beliau hilang sumber pendapatan semenjak suaminya jatuh sakit dan tidak dapat bekerja. Ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan. Ibu kepada tiga anak remaja ini terpaksa mencatu makanan untuk dikongsi lima beranak.

“Kekangan kewangan juga menyebabkan bayaran sewa rumah, bil elektrik dan bil air tertunggak, ditambah bekalan barangan dapur terputus. Sebelum ini, saya yang pernah bekerja sebagai promoter, manakala suami berkerja di kampung bagi menyara hidup keluarga.

“Bagi menampung kos kehidupan, kami menjual aiskrim Malaysia yang di kawasan rumah dan kedai berdekatan. Selain itu, suami saya mengumpulkan barangan terbuang seperti plastik, botol dan kotak untuk menjana pendapatan.

“Namun, pendapatan tersebut tidak menentu kerana tempat pelupusan plastik atau barangan kitar semula tidak buka pada fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan kepada Siti Aishah, salurkan sumbangan ke akaun Maybank 153010503253.

 

TIDAK MAMPU BAYAR SEWA, PINDAH KE DI RUMAH AYAH

Kehilangan sumber pendapatan ketua keluarga menjadi cabaran untuk meneruskan kelangsungan hidup, terutama pada musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ini juga memberi tekanan kepada suri rumah dalam menguruskan ekonomi keluarga.

Pemanggil Soul Fitness Clinic Episod 11, Nor Atirah Aliesya Rosdi, suri rumah dari Kota Bharu, Kelantan berkongsi cerita mengenai kekangan kewangan, selepas suaminya sebagai buruh, hilang pekerjaan ketika musim PKP.

“Kami sekeluarga kini berpindah ke rumah ayah saya kerana tidak mampu membayar wang sewa. Keutamaan kami adalah membeli barangan anak yang masih kecil seperti susu dan lampin pakai buang.

“Saya berhasrat untuk membantu meringankan beban suami dengan memulakan perniagaan makanan secara kecil-kecilan. Namun saya perlukan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

“Anak menjadi sumber kekuatan saya untuk teruskan kehidupan. Saya berharap dapat melihat anak membesar dengan baik. Sebagai warga terkesan dengan pandemik Covid-19, saya banyakkan doa dan bergantung kepada ALLAH SWT,” katanya.

Untuk membantu Nor Atirah, boleh salurkan sumbangan ke akaun BSN 0301441000136184

 

PINJAM DUIT JIRAN UNTUK KEPERLUAN BARANG DAPUR

Ibu mana yang tidak sedih apabila anak menangis kerana lapar. Apatah lagi tiada makanan untuk disuapkan. Inilah menjadi pilu Bagi Suhaiza Ahmad dari Jitra, Kedah, yang diuji suami hilang sumber pendapatan musim pandemik Covid-19.

Suami beliau sebagai mekanik di kampung terpaksa tutup kedai sejak musim PKP. Semua simpanan duit habis digunakan untuk keperluan keluarga termasuk tiga anak yang berusia antara hampir setahun hingga 6 tahun.

“Saya terpaksa jual barang kemas  untuk dijadikan modal berniaga dan membayar hutang. Bayaran bil elektrik dan bil air semakin tertunggak turut memeningkan kami.

“Akibat terdesak, kami pernah meminjam duit jiran untuk menampung keperluan barang dapur. Kini, saya menjual baju kaftan di media sosial bagi mencari rezeki,” katanya.

Untuk membantu Suhaiza, boleh salurkan sumbangan ke akaun Bank CIMB 7046927162.

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.