SFC 3: DICERAIKAN DAN DIBERHENTIKAN KERJA SEMASA PKP

Oleh: MARAWATY BT ABDUL HARIS

Seorang ibu tunggal tidak menyangka pandemik Covid 19 ini benar-benar menguris hatinya sebagai isteri dan ibu kepada seorang anak yang berusia 14 tahun.

Siapa sangka selama ini, beliau yang mempunyai pekerjaan stabil diuji apabila syarikat pembinaannya terpaksa memberhentikan beberapa pekerja termasuk dirinya. Keadaan tersebut membuat dia rasa terduduk.

“Saya telah diberhentikan kerja pada awal April lalu, di penghujung Ramadan. Saya reda dengan apa yang ditakdirkan oleh ALLAH SWT. Sebelum ini, saya diuji dengan perpisahan dengan suami pada September tahun lepas, selepas berbelas tahun mendirikan rumahtangga.

“Tidak mahu berdiam diri, saya cuba bangkit untuk memulakan hidup baru. Saya terus mencari dan memohon pekerjaan tanpa henti. Namun usaha tersebut seakan sia-sia apabila tiada pengambilan pekerja ketika pandemik Covid 19.

“Hilang rasa malu dan sanggup merendahkan diri untuk mencari pekerjaan di kedai-kedai makan. Simpanan yang ada hanya cukup makan. Saya sangat memerlukan kewangan bagi membayar sewa rumah yang tertunggak dan perbelanjaan anak saya,” katanya

“Saya sedar ujian yang ALLAH SWT berikan ini adalah memberi peringatan pada saya untuk jadi lebih baik. Sebelum ini, saya alpa dalam beribadah. Semenjak Perlaksanaan Kawalan Pergerakan (PKP), saya mulai solat dan banyak berdoa kepada ALLAH.

“Sebelum ini, saya pernah rasa hendak bunuh diri akibat tekanan. Namun atas sokongan dan nasihat keluarga, saya memperbaikilah diri dengan mendekatkan diri dengan ALLAH SWT. Apa jua ujian mendatang, ALLAH SWT selalu ada dengan kita,” katanya.

Sesiapa yang ingin memberi sumbangan, boleh salurkan bantuan kepada Suriati Sulaiman ke akaun Maybank 164801105806.

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.