CUCU ‘BERSAHABAT’ DENGAN AL-QURAN

KISAH MYQT 0019

Musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 18 Mac 2020 memberi peluang saya untuk bekerja dari rumah. Saya sebagai ‘Oma’ (nenek) kepada dua orang cucu mula menggemari program Malaysia #QuranTime yang bersiaran di TV AlHijrah.

Kesempatan duduk di rumah juga membuatkan saya dengan cucu saya, Maryam Madina Mohd Raslam, 3, menjadi sahabat baik untuk menonton bersama dan mendengar bacaan al-Quran yang indah daripada Qari Ustaz Ahmad Tirmizi Ali dan Ustaz Ahmad Tarmizi Abdul Rahman, bersama Ustaz

Fazrul Ismail yang menyampaikan tadabbur.

Maryam memang amat menggemari al-Quran. Setiap kali saya membaca al-Quran, Maryam duduk di sebelah saya sambil menyebut kalimah tersebut walaupun kurang jelas. Melihat kesungguhan Maryam untuk mendekati al-Quran, saya mengajarnya bermula dengan Iqra’. Mudah-mudahan dia menjadi orang solehah. Amin

Sebenarnya sejak dahulu saya berhajat untuk belajar tadabbur, namun perancangan tersebut hendak dilakukan selepas bersara. Alhamdulillah, program Malaysia #QuranTime dan My #QuranTime di TV AlHijrah memberi peluang keemasan buat saya untuk mengikuti tadabbur al-Quran.

Kebiasaannya saya hanya baca terjemahan al-Quran, tetapi tidaklah begitu faham. Saya tidak tahu apakah maksud di sebalik ayat al-Quran tersebut. Apabila Ustaz Fazrul memberi tadabbur, barulah saya faham dan nampak kaitan ayat al-Quran dalam kehidupan kita.

Pesanan ALLAH SWT yang kekadang keras dan rigid membuat saya ‘sentap’. Tapi ALLAH beri solusi, nasihat dan motivasi untuk kita kembali kepada-Nya. Ada sesetengah orang apabila mendapat ayat ‘sentap’, terus berhenti dan tidak kembali merujuk kepada al-Quran. Ini adalah merugikan bagi mereka yang meninggalkan al-Quran.

Saya tertarik dengan perkataan hidayah yang disebut juga sebagai hadiah daripada ALLAH SWT.

Al-Quran perlu dibaca,difahami dan diamalkan. Kini Malaysia #QuranTime memberi peluang kepada saya untuk mencapai impian belajar tadabbur sebelum bersara. Terima kasih ALLAH. ALLAH Maha Baik. Saya yang masih bekerja dari rumah sehingga hujung tahun dapatlah belajar al-Quran.

Melalui My #QuranTime, saya tertarik untuk memberi sumbangan al-Quran wakaf dengan harapan agar lebih ramai orang untuk menjadikan al-Quran sebagai panduan hidup.

Di sini saya kongsikan video cucu kesayangan saya, Maryam Madina.

 

Daripada

Puan Mahani

Sg Ramal, Kajang

——————————————————————————-
P/S: Jika ada berminat untuk berkongsi kisah inspirasi berwakaf dan mencari keredaan ALLAH, boleh emelkan nukilan anda kepada [email protected] WhatsApp nukilan anda di 019 380 3635.
Misi MENGQURANKAN BANGSA, MENGIKHLASKAN UMMAH
#WakafQuran
#QuranCorner
#TroliIbadah

 

 

 

 

 

 

Terima Kasih

Mesej Anda telah berjaya di hantar

 1. WUIF memberikan ruang penyertaan kepada Sahabah AlQuran (SAQ) bersama menghadiri aktiviti-aktiviti di bawah anjuran WUIF.
 2. Kebenaran menyertai aktiviti WUIF adalah tertakluk kepada syarat bahawa SAQ tidak membawa agenda dan unsur-unsur yang menyentuh sensitviti masyarakat.
 3. WUIF tidak memberi jaminan bahawa sebarang penyertaaan SAQ bersamanya dalam apa-apa aktiviti akan mendapat sebarang liputan secara peribadi sama ada kepada individu mahupun kumpulan tertentu.
 4. WUIF akan berusaha memberi sokongan berupa bentuk placard, bookmark sama ada melalui softcopy ataupun bahan bercetak    sekiranya sesuai dan stok bahan-bahan publisiti tersedia semasa program-program yang dijalankan oleh pihak SAQ.
 5. WUIF mempunyai hak untuk berkongsi gambar-gambar SAQ yang menyertai aktiviti atau program bersama WUIF di mana-mana saluran media yang bersesuaian, yang WUIF mempunyai akses terhadapnya.
 6. Penyertaan wakil pihak WUIF dalam sebarang aktiviti SAQ (sekiranya berkaitan) adalah tertakluk kepada kesesuaian masa dan kelapangan wakil-wakil tersebut.
 7. Pihak WUIF mempunyai budibicara untuk berkongsi dengan mana-mana saluran media yang bersesuaian bahan-bahan serta perkongsian oleh SAQ di mana-mana saluran media.
 8. SAQ bersetuju akan menjalankan jalinan kerjasama dengan WUIF dengan membawa prinsip, visi dan misi yang berteraskan panduan al-Quran dan As-Sunnah.
 9. SAQ akan memberikan maklumbalas dan laporan kepada pihak WUIF      berdasarkan sebarang aktiviti dan/atau dapatan dari eksperimen sosial (jika berkaitan) yang dijalankan bertujuan membantumempertingkatkan kualiti penyampaian al-Quran kepada orang awam.
 10. SAQ akan sentiasa menjaga nama baik WUIF dalam setiap aktiviti yang dijalankan di samping berusaha mempamerkan nilai al-Quran di dalam setiap program dan/atau aktiviti yang dijalankan.
 11. SAQ bersedia menyelia dan bertanggungjawab terhadap setiap aktiviti yang dijalankan sama ada dengan atau tanpa kehadiran wakil daripada pihak WUIF.
 12. SAQ akan menjalankan aktivitinya tertakluk kepada kebenaran dan penambahbaikan yang akan dicadangkan oleh WUIF dari semasa ke semasa.
 13. SAQ tidak akan menggunakan bahan serta material yang dihasilkan oleh WUIF untuk sebarang tujuan komersil tanpa persetujuan dan/atau kelulusan pihak WUIF.
 14. SAQ hendaklah menghormati sebarang perjanjian dan/ atau persetujuan yang telah dijalinkan oleh WUIF dengan mana-mana pihak.
 15. SAQ bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan WUIF pada bila-bila masa demi Misi MengQURANkan Bangsa MengIKHLASkan Ummah melalui berinteraksi dengan al-Quran Baca, Faham dan Amal.
 16. Selain daripada pautan sebagai rujukan dan panduan penganjuran program tahunan SAQ bersama WUIF, SAQ turut digalakkan untuk mendapatkan nasihat serta panduan sebelum menggunapakai nama-nama program yang dianjurkan oleh WUIF, supaya objektif perlaksanaan program oleh SAQ dapat dicapai secara optimum.
 17. Dalam keadaan di mana akad tersebut diingkari, pihak WUIF berhak meneruskan dengan tindakan-tindakan yang sewajarnya yang tidak terkecuali tindakan undang-undang bagi menghalang pengingkaran tersebut dari berterusan.